2020. március 25., szerda

6 Különös Magyar Legenda

Sziasztok!

Most az egyik kedvenc témámmal kapcsolatban hoztam nektek egy bejegyzést. De ne ijedjetek meg a "Szerintem..." kategóriában nem csak ilyen témáról olvashattok, hanem minden féléről ami éppen eszembe jut. És továbbra is hangsúlyozom ti is írhattok, hogy mit olvasnátok szívesen!
Nos, én mindig is szerettem ezt a legenda, és természetfeletti témát. Videósokat nézek, akik csinálnak ilyen videókat illetve ha szembe jön velem egy ilyen cikk mindig elolvasom. De nem is szaporítanám tovább a szót, jöjjenek hát ezek a kis érdekes történetek.

1. A siklósi vár szelleme
Az első történet egy egészen szívfacsaró és egyben félelmetes történet lesz. A történet a vár úrnőjéről szól, Kompolti Gizelláról, aki hamar megtapasztalta milyen is az igazi szívfájdalom; mivel édesapja hamar meghalt. Ez annyira fájt a nőnek, hogy megfogadta nem akar többé szeretni és kötődni valakihez. Ügyelt rá, hogy ne tetsszen neki egy férfi sem, fegyverrel a kezében, komoran és mosoly nélkül élte az életét. Pedig gyönyörű nő volt, védjegye a vörös haj volt.
Ám de egy nap 7 vitéz bebocsátást kért a várba. Gizella pedig akárhogy is igyekezett, de mégis beleszeretett az egyikbe, amit a vitéz viszonzott is. De nem ennek az egyetlen férfinek tetszett a vár úrnője. Egy éjszaka mikor a vitézek túl sok bort ittak, elkezdtek párbajozni Gizella kegyeiért. A nő szerelme elesett, ami annyira megtörte őt, hogy kardot ragadott és végzett azzal, aki elvette szerelme életét. Majd fehér ruhájában kiállt a várfallra és a mélybe vetette magát. Úgy tartják minden este felbukkan egy fehér ruhás, vörös hajú nő aki leveti magát a mélybe.

2. A Fekete-Kastély
Balatonedericsen fekszik ez a rémisztő kastély. Ez egy elburjánzott kastélypark mögött megbújó növényekkel már sok helyen benőtt, elhagyatott épület. Egyesek elmondása szerint fekete tetejéről vagy feketére festett ajtairól és ablakairól kapta a nevet. De az ott történtek miatt a név egészen illő rá, hiszen ezek nem legendák, hanem megtörtént események.
1912-ben a birtok gulyása szerelmes volt a szakácsnőbe, akit féltékenységből leszúrt. Majd két évvel később a birtok tulajdonosa a születésnapján lett öngyilkos ugyanis nem bírta tovább elviselni a gyógyíthatatlan reuma fájdalmait.
1928-ban egy pesti ügyvéd költözött a kastélyba nejével együtt. Ám nem sokkal később kiderült, hogy a feleség csalta a férjét egy kútásóval. A férjet ez annyira megviselte, hogy ő is öngyilkos lett. Ezután az özvegy asszony ott hagyta a kútásót és egy földbirtokos mellett talált vigaszt. De itt még nem ért véget a borzalom ugyanis a kútásó férfi - szintén, öngyilkos lett.De, mint mondják "Isten nem bottal ver" ugyanis az akkor már "fekete özvegynek" nevezett asszony szeretőjéről kiderült, hogy nem földbirtokos, hanem egy körözött csaló.  A férfit 13 bigámiával körözték, ami már a fekete özvegyet is jól megkopasztotta és nem bírta tovább fent tartani az épületet.
A kastély a II.világháború ideje alatt egy nyugdíjas miniszteri főtanácsosé és annak feleségéé lett. A főtanácsos kettős ügynökként dolgozott - papíron a németeknek, valójában a szovjeteknek és az angoloknak szerzett információkat - de leleplezték így 1945-ben ez az ember is öngyilkos lett.


A Fekete-Kastély

3.A putnoki farkasember
Régen egy félelmetes szörny tartotta rettegésben a hely lakóit. Egy nap a szörny megtámadott egy asszonyt, aki éppen ebédet vitt a mezőre az urának. A nőt marcangolta a fenevad, ám de mégis életben hagyta. Az asszony sebesen, véresen futott az urához segítségért, de mikor oda ért a férfihoz az asszony azt látta, hogy alvó férje szájából az ő ruha foszlánya lóg ki. A nő ekkor rájött, hogy a férje a környéket rettegésben tartó fenevad és csendben, hogy a férfi ne ébredjen fel, felemelt egy szikla darabot és agyon ütötte vele az urát. A holttestet kövekkel takarta be. Azóta is úgy tartja a hagyomány, hogyha valaki azon a környéken jár, akkor követ kell dobnia a sírhelyre, mert ha nem teszi megkísérti őt a vérszomjas fenevad.

4.A Magyarok
A magyarok Batu kán és a hozzá csatlakozó kunok elől menekülve itt talált menedéket. De persze nem menekülhettek és bujkálhattak mindig, viszont az is lehet, hogy a kánnak nem volt kedve tovább várakozni ezért tovább álltak és egy Keme nevű kun vezérre bízta a magyarokat. Ő felajánlotta, hogy az összes kincsükért és hat legszebb lányukért cserébe szabadon engedi őket. A magyarok készen álltak a harcra, de vezérük Kendi Gyula húga Kendi Ildikó hajlandó volt feláldozni magát, mások öt nő társával együtt. A nők csupán egy tört rejtettek ruhájuk alá lépkedtek a kunok felé, azonban Keme ahogy meglátta Ildikót szerelembe esett. Kérésére megkeresztelkedett és beálltak a magyarok mellé.
Azonban ha engem kérdeztek a nőnek, illetve nőknek pontosan ez volt a tervük, hiszen így járhattak a legjobban.

5. A Boszorkánysziget
Szegeden is történtek régen borzalmak, pontosabban az 1700-as években, amikor sok boszorkánysággal vádolt személyt végeztek itt ki. Ha már csak kicsit is gyanús voltál a népnek, akkor hamar eldőlt a sorsod; ha a vízre vetést túl élted akkor máglyára vele. Nem csak az átkokat szóró és az ördöggel lepaktáló embereket ítélték el, hanem azokat is akik gyógyfüvekkel gyógyítottak. Ez a hátborzongató sziget később sem lelt megnyugvásra, sokan a mai napig fájdalmakkal teli sikolyokat hallanak ennek a borzalmas szigetnek a közeléből.


6.A Balaton
Egy színesebb történettel, illetve legendával zárom a listát. A Balaton születését emeljük most át egy kicsit mesebelibb és kedvesebb formába a valós alapokról. Garay János az 1848-as balatoni verseskötet szerzőjének elképzelése megható, aki szerint a Jóisten a teremtés öröméből fakadó nagy könnycseppjéből lett a tó. Lásd hát te is:


Akönyű lecseppent,
A legszebb vidéken;
A föld meg nem itta,
Megtartotta épen.
Tükre lőn az égnek,
S szép Magyarországnak…
Nevezik e könyet
Balaton tavának
.”

Ám de van egy másik verzió is miszerint a Balaton lányának, Halápnak, az utolsó óriás lánynak a története. Ebben a történetben a környéken hatalmas lények laktak, Haláp szívesen játszott az embergyerekekkel is, különösen Csilla nevű barátnőjével. Haláp azonban súlyos beteg lett és barátnője, Csilla gyógyfüvei sem segítettek állapotán. Miután az óriás lány elhunyt, apja a Balaton nagy koporsó alakú sziklatömböt emelt sírja fölé, amelyet egyszarvú bikájával gondozott. Egy szikladarab felemelésekor hatalmas víz tört elő a földből, amely betemetett mindent, Balaton is így lelte halálát és azóta is szabadulni akar a nagy víztömeg súlyától. 


Megrázkódik, s rettentő mozgásba hozza a tó habjait. Jaj annak, ki a tavon hajókáz, nem látja többé a viruló part lombjait, de az óriás soha sem tudja a láncot, amely fogva tartja, elszakítani.


Nos, most ennyi lenne.

Love, Lucy

Források, képek: Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates