Olcsóbb illetve egyszerűbb recepteket hoztam nektek. Egyaránt édességeket és sósakat. Remélem hasznotokra válik, most, hogy a legtöbbünknek több szabad ideje van egy kis sütögetésre, főzésre.
#MaradjOtthon
1.Fahéjas fátyol bögrésen
A mérce 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
– 1 púpos evőkanál kristálycukor
– 5 dkg vaj
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
– 1 púpos evőkanál kristálycukor
– 5 dkg vaj
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
– 7 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
– 7 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró.
Ezután kevergessük egy picit villával, hogy a cukor feloldódjon, és egy picit visszahűljön. Langyosnak kell lennie!
Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet.
Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani. Nem kell megijedni, mert nem fogjuk túlzásba vinni, ez két-három perces elfoglaltság lesz nagyjából. Nagyon lágynak kell lenni a tésztának, nyilván ne folyjon, de légyszíves ne a klasszikus kelt tészta állagot várjátok, és ne kezdjetek egy csomó lisztet hozzáadni, hanem tényleg csak annyit, hogy ne ragadjon!
Ezután megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentettem a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.
Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtottam, amit megkentem
az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórtam a fahéjjal összekevert
cukorral. Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is kihagytam egy-egy evőkanálnyit,
amit a tetejére tettem később.Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró.
Ezután kevergessük egy picit villával, hogy a cukor feloldódjon, és egy picit visszahűljön. Langyosnak kell lennie!
Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet.
Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani. Nem kell megijedni, mert nem fogjuk túlzásba vinni, ez két-három perces elfoglaltság lesz nagyjából. Nagyon lágynak kell lenni a tésztának, nyilván ne folyjon, de légyszíves ne a klasszikus kelt tészta állagot várjátok, és ne kezdjetek egy csomó lisztet hozzáadni, hanem tényleg csak annyit, hogy ne ragadjon!
Ezután megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentettem a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.
A téglalapot hat egyenlő csíkra vágtam (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyeztem. 8. Magyarán kaptam egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágtam óvatosan.
Ezeket a kockákat kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztattam élével. Megkentem a tetejét a maradék vajjal és meghintettem a maradék fahéjas cukorral. Újabb negyven percet pihentek letakarva, és olyan szépen meghíztak, hogy majdnem kitöltötték az egész formát.
Ekkor 175 fokos sütőbe került, alul-felül sütés programra és körülbelül 25-30 perc alatt készre sült ez a csoda.
2. Álom szelet, sütés nélküli krémes csoda, 15 perc alatt elkészíthető!
Hozzávalók:
- 45 dkg háztartási keksz
- 2 csomag vanília ízű Aranka krémpor (Dr. Oetker – főzés nélküli krém)
- 6 dl tej
- 2 dl habtejszín
A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál vaj
Elkészítése:
Elkészítjük az instant vaníliakrémet. A krémport és a tejet összekeverjük, mixerrel felverjük, amikor krém állagú, félretesszük. Felverjük a tejszínhabot és a krémhez kavarjuk. A kekszet három részre osztjuk. Egy tepsibe, vagy sütőformába teszünk egy réteg kekszet, szorosan egymás mellé. A krém felét rákenjük, majd egy újabb réteg keksz kerül rá. A krém másik felét rákenjük és beborítjuk a megmaradt keksszel. A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a sütemény tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára, hogy a keksz megpuhuljon.
3. Sütőben sült hagymás krumpli sok sajttal: krémes és pikáns
Hozzávalók
4 főre
- 1 kg krumpli
- 10 dkg sajt
- 3 db vöröshagyma vagy lilahagyma
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj vagy sima étolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint szerecsendió
A krumplit pucold meg, és vágd fel tetszés szerint, lehetőleg minél vékonyabb szeletekre. A vöröshagymákat is pucold meg, karikázd fel. A tepsibe önts olívaolajat (vagy sima olajat) rakd bele a krumpli felét.Arra pakold a hagymát. Majd fedd be a maradék krumplival. A tejszínt keverd össze sóval, borssal, szerecsendióval.Majd öntsd le vele a krumplit. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal. Majd told előmelegített sütőbe. süsd meg 180 C fokon 45-55 perc alatt.
4. káposztás tészta
Hozzávalók:
- 80 dkg fejes káposzta
- 30 dkg főtt fodros tészta
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 3-4 ek olaj
- 1-2 tk bors
A káposztát kisebb darabokra vágjuk, kiszedjük a torzsáját és apróra vágjuk vagy lereszeljük. Alaposan megsózzuk és kb. 15-20 percig pihentetjük, majd kinyomkodjuk a levét. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a cukrot és megkaramellizáljuk. Hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, majd folyamatos kevergetés mellett barnára pirítjuk. Eközben sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és összeöntjük a pirított káposztával. Borssal ízesítjük.
5. túrós rolád
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál porcukor
- A töltelékhez:
- 250 g krémesre kevert túró
- 5 evőkanál porcukor
- 1 cs Dr Oetker Expressz Zselatin fix
- 250 ml tejszín
Elkészítés
A hozzávalókat jól kikeverjük és sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on Alsó-felső sütés kb. 25 perc alatt megsütjük. 5 percet hagyjuk hűlni majd a sütőpapírral együtt feltekerjük 15 perc múlva levesszük róla a sütőpapírt s töltjük
A töltelékhez: 250 g krémesre kevert túró, 5 evőkanál porcukor, 1 cs Dr Oetker Expressz Zselatin fix. Ezt jól kikeverjük és hozzáadunk 250 ml keményre vert tejszínt. Tepsi mérete: A normál méretű sütő saját tepsije
Love, Lucy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése